Wat “Look Both Ways” ons leert over het moederschap, mindset en nooit je droom opgeven

Het moederschap is een reis vol keuzes en onzekerheden. De Netflix-film “Look Both Ways” uit 2022 toont de verschillende wegen die het leven kan nemen: hoe moederschap ons niet alleen verandert, maar ons ook kan versterken. Voor mama’s die twijfelen of ze hun droom aan de kant moeten schuiven, brengt deze film hoop en herkenning.

Opgelet! Voor wie de film nog niet heeft gezien… hieronder staan spoilers.

Het verhaal van “Look Both Ways”

“Look Both Ways” volgt het leven van Nathalie, een jonge vrouw aan de vooravond van haar afstuderen. Als je ooit “Sliding Doors” hebt gekeken, dan weet je wat er nu volgt. De film splitst haar leven in 2 mogelijke scenario’s: één waarin ze onverwacht zwanger raakt en moeder wordt, en één waarin ze haar droom om animator te worden volgt en naar LA samen met haar beste vriendin verhuisd.

Keuzes vormen ons leven, maar de film toont dat er geen verkeerde weg is. Beide verhaallijnen brengen uitdagingen en successen met zich mee. Er is geen “perfecte” manier om je leven te leiden. Het is vooral belangrijk om veerkracht en geloof dat je, ondanks de tegenslagen, nooit moet opgeven.

Moederschap: een onverwachte reis

Voor vele mama’s voelt het ouderschap als een rollercoaster met hoogtes en laagtes. Een rit waar je nooit meer afstapt en je de nodige vlinders en lachbuien bezorgt, maar ook waarbij je je stevig vasthoudt en het wel eens uitgilt. In “Look Both Ways” verandert haar leven het moment dat ze zwanger is. Ze gooit haar leven om, gaat terug thuis wonen en bergt haar droom even op.

Even later bevalt Nathalie van een meisje, “Ro” (kort voor Rosie), en ‘s nachts terwijl ze borstvoeding geeft, scrolt ze door Instagram. Ze ziet hoe haar vriendin lijkt te genieten van het perfecte leven. De volgende dag barst Nathalie in tranen uit op de sofa. Haar moeder komt naast haar zitten en stelt haar gerust. “Het is normaal wat je voelt,” zegt ze. “Niemand praat erover, maar je rouwt om wie je was. Hoe graag je ook mama wil zijn… Je laat een deel van jezelf achter.” En het klopt, je wordt nooit meer dezelfde persoon als daarvoor.

In een poging controle terug te krijgen, knipt Nathalie haar haar kort. Maar het helpt niet. Ze voelt zich nog steeds verloren, alsof ze haar eigen leven niet meer heeft. Ze tekent niet meer en ze ziet haar vrienden nauwelijks. Ze kijkt Gabe aan en zegt met een diepe zucht: “Dit is alles wat ik nog ben.”

Gabe spreekt haar dan de meest liefdevolle aanmoediging toe. “Dit is het moeilijkste wat je ooit zult doen, en je doet het op amper twee uur slaap,” zegt hij. “Maar je doet het geweldig. Je houdt een klein mensje in leven terwijl je zelf nauwelijks rust krijgt. En je zult hier doorheen komen. Daarna zul je weer jezelf worden, sterker dan ooit. Dit is een fase, en straks schiet je als een raket omhoog.” Het moederschap mag en kan zwaar zijn, maar het betekent niet dat ze voor altijd de oude versie van zichzelf kwijt is. Er ontstaat een nieuwe versie van zichzelf, vol liefde en veerkracht.

Er is geen perfecte weg, alleen de weg die we kiezen. Vertrouw erop dat elke stap die je zet, je brengt waar je moet zijn.

De kracht van doorzettingsvermogen

Een belangrijk thema in de “Look Both Ways” is nooit opgeven. In beide scenario’s zien we dat Nathalie voor verschillende uitdagingen komt te staan om haar droom waar te maken. Het gaat erom dat je doorzet, hoe moeilijk de weg ook wordt.

Wij als mama kunnen ons overweldigd voelen door de druk van de maatschappij. Het balanceren van een gezin en werk, de slapeloze nachten, het huishouden, het zorgen voor… de druk kan groot zijn. Nathalie’s verhaal laat zien dat je niet perfect hoeft te zijn om succesvol te zijn als moeder. Je kunt vallen, maar wat belangrijk is, is dat je telkens weer opstaat en doorgaat.

In beide scenario’s zien we Nathalie gaan voor haar droom om animator te worden. Als mama haalt ze inspiratie uit haar dochter en de slapeloze nachten die ze hebben gehad. Ze heeft de kracht gevonden om zowel een toegewijde moeder te zijn als haar creativiteit te omarmen. Wat “Look Both Ways” ons laat zien, is dat je jezelf opnieuw kunt ontdekken in het moederschap. De kwaliteiten die je nodig hebt om een kind op te voeden, zoals geduld, veerkracht en doorzettingsvermogen, zijn dezelfde kwaliteiten die je helpen je dromen na te jagen.

Maar laten we ook realistisch zijn. Soms verdwijnen dromen even op de achtergrond om plaats te maken voor wat er gaande is in je leven en dat is niet erg. Uitstel is geen afstel. Even stilstaan, is best oké. We willen precies altijd maar meer en beter, maar heb je ook al even tegen jezelf stop gezegd en rond gekeken. Je zal dan ontdekken dat in het hier en nu leven ook goed is.

Zelfzorg voor een mama

Of Nathalie nu mama is of een succesvolle carrièrevrouw, het is duidelijk dat het belangrijk is om goed voor jezelf te blijven zorgen. Niet enkel moet je goed voor jezelf zorgen, maar ook moet je altijd dicht bij jezelf blijven. De dingen doen die je graag doet. Als mama is het heel gemakkelijk om je te verliezen in alle verantwoordelijkheden die we hebben. Je zet jezelf op de 2e plaats en de balans is doorgeslagen. Maar bedenk eens: waar haal je energie uit?

Veel moeders vergeten hoe belangrijk het is om ook voor zichzelf te zorgen. Iets dat ikzelf regelmatig vergeet. Dit kan leiden tot nog meer vermoeidheid, onzekerheid en soms zelfs het gevoel van mislukking. Zelfzorg is niet egoïstisch, maar een noodzaak. We zouden tijd moeten nemen om onze passies te volgen, zelfs als het leven chaotisch aanvoelt.

Dat is het juist: “we zouden tijd moeten nemen…”. Tijd is iets dat we niet altijd hebben, maar zelfzorg kan in zoveel zitten. Zelfzorg kan dat tasje koffie ‘s ochtends zijn, een leuke outfit, een boek waarin je jezelf helemaal kan verliezen, die dansopleiding of een etentje, maar ook misschien wel meebrullen op K3 samen met je kinderen… Het is juist de aan-knop die af en toe af gezet moet worden. Even alles loslaten, kan deugd doen en is noodzakelijk.

Keuzes: er is geen foute weg

Wat de film ons ook laat zien, is dat er geen verkeerde keuze is. Beide wegen leiden tot waardevolle ervaringen en groei. Welke keuzes je ook maakt, je kunt blijven groeien en bloeien, zowel als moeder als individu.

Het moederschap is niet zwart-wit. Het is een pad vol keuzes, compromissen en onverwachte wendingen. Maar zoals Nathalie ontdekt, kun je op elke weg succes vinden zolang je gelooft in jezelf en nooit opgeeft.

Conclusie

“Look Both Ways” gaf ons een ontroerend en herkenbaar beeld van het moederschap en het maken van keuzes. Er is geen “juiste” of “foute” weg in het leven, maar elke keuze brengt unieke uitdagingen en kansen met zich mee. Nathalie’s verhaal laat ons zien dat je, zelfs als je jezelf even kwijt raakt, altijd opnieuw kunt beginnen en sterker terug kunt komen. Het moederschap betekent niet het opgeven van wie je bent, maar het vinden van een nieuwe versie van jezelf die nog krachtiger is. En soms moet je even stilstaan om weer vooruit te kunnen gaan.

Wil jij graag tips over hoe je de juiste keuzes maakt, hoe je als mama kan doorzetten en aan zelfzorg kan doen, beluister de podcast waarbij ik nog dieper inga op “Look Both Ways”: klik hier.

Deze artikels kunnen je ook interesseren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *