Ons brein is ingesteld om het negatieve te zien. We hadden dit vroeger nodig om onszelf te beschermen tegen worst case scenario’s maar ondertussen leven we in andere tijden. Je moet er maar eens op letten dat we sneller het negatieve ipv het positieve zien. Bijvoorbeeld: je post een foto en krijgt 10 leuke reacties en 1 vervelende reactie. Over wat zal je wakker liggen? Juist ja…
Het voordeel is dat je jezelf kan trainen, je kan ervoor kiezen om het positieve te zien. Je kan ervoor kiezen om die negatieve gedachten te laten passeren als wolken en juist je aandacht ofwel je zonlicht op het goede te focussen. Dit kan een enorme impact hebben op onze mentale gezondheid. En waarom zou je met je kinderen al niet van jongs af aan daarmee starten?
Ik merk bij Emma dit ook. Ze kan thuiskomen en zeggen: “ik had zo’n slechte dag mama”. En dan begint ze te vertellen over 1 incident dat voorgevallen is en dat dus heel die dag slecht heeft gemaakt. Eerst luister ik en dan vraag ik haar: “En wat was er leuk vandaag?” en ze begint een heleboel dingen op te sommen. Het is duidelijk dat er meer plezante dingen waren maar toch heeft dat ene ding haar dag verpest. Toch durf ik dan zeggen: “Oh en kijk eens wat er wel allemaal goed is gegaan vandaag.”, ze lacht en ze geeft me gelijk. Natuurlijk is het belangrijk om je kind te laten ventileren en haar/zijn gevoelens te laten uitspreken, maar het is ook aan ons om te kaderen en soms de focus op de goede dingen te leggen.
Daarnaast vind ik het ook belangrijk om aan haar zelfvertrouwen te werken, om ze de goede eigenschappen in haarzelf te laten inzien. Met zelfvertrouwen krijgen kinderen een positief zelfbeeld en hebben ze vaak minder schrik om fouten te maken. Kinderen worden vaak gewezen op wat ze fout doen of wat ze nog zouden kunnen verbeteren. Wij volwassenen eigenlijk ook, maar bon. Daarom creëerde ik een regenboog vol moois zodat ze elke dag herinnerd wordt aan:
- wat ze graag doet
- wat ze goed kan
- wat ze leuk aan haarzelf vindt
- wat ze kan doen als ze zich verdrietig voelt zodat ze weet dat ze niet alleen is
Natuurlijk vraagt telkens het positieve zien veel oefening en daarmee bedoel ik ook niet dat emoties genegeerd moeten worden of er iets onder de mat moet geschoven worden. Emoties mogen er altijd zijn, en het is belangrijk om ze te doorvoelen. We doen alles ons best om hen zo goed mogelijk te begeleiden op hun pad.
Jij kan ook de regenboog vol moois hieronder downloaden. Print hem af, vul hem samen in en hang hem op een zichtbare plek zoals bijvoorbeeld de binnenkant van haar/zijn kast.